Jeugdtrends 2024

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de Jeugdtrends 2024 die zes organisaties
publiceerden.
Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn, zowel voor het geloof als vreugde in het leven.
 

De Jeugdtrends 2024 zijn het resultaat van enkele bestaande onderzoeken, ervaringen in het jeugdwerk en een enquête onder ruim 1000 jongeren. Dít zijn ze:

  • verlangen naar huisje-boompje-beestje
  • vrienden belangrijk voor vreugde in leven en kerk
  • druk om succesvol te zijn
  • jongeren zien het Evangelie als God voor hen
  • schermcultuur zorgt voor brokkelbrein
  • groeiende onzekerheid over genderidentiteit
 

Trend 1: Verlangen naar huisje-boompje-beestje

Jongeren groeien op in een wereld waar verontrustende dingen gebeuren. Een deel van hen maakt zich zorgen over oorlogen, klimaatverandering, vervuiling, onrecht, (online) uitbuiting, racisme, discriminatie (vanwege seksuele geaardheid) en woononzekerheid. Mede door dit alles maken ze zich zorgen over hun eigen toekomst; hoe ziet de wereld er over twintig jaar uit en wat betekent dit voor hen? Overigens moeten we de mate waarin jongeren zich zorgen maken niet overdrijven: minder dan 50%.
 

Trend 2: Vrienden belangrijkste voor vreugde in leven en kerk

Jongeren spiegelen zich aan elkaar en vriendschappen helpen hen bij het ontdekken van hun persoonlijke identiteit. Door vriendschappen leren jongeren hun gevoelens te delen en zelfstandig te worden op emotioneel en praktisch gebied. Ondanks dat jongeren veel contacten hebben, zien we dat de eenzaamheid onder jongeren toeneemt. Ook als het gaat om de geloofsidentiteit, spelen vriendschappen een belangrijke rol. Jongeren gaan vooral naar activiteiten van de kerk als hun vrienden er ook zijn. 
 

Trend 3: Druk om succesvol te zijn

Met de meeste jongeren gaat het relatief goed. Toch ook mentale problemen: grote druk om te presteren of om de mooiste foto te maken voor social media. Enerzijds worden jongeren verwend en doen ouders heel veel voor ze. Anderzijds leven ze in een (digitale) wereld waarin te veel druk en ellende op ze afkomt. Onze samenleving is een meritocratie geworden ➙ je wordt gewaardeerd om wat je presteert (meritus) ➙ je moet zelf je leven tot een succes maken. Door goed je best te doen, kan je veel bereiken. Wanneer je faalt, is dat je eigen schuld. Daar hebben ook steeds meer jongeren last van. 
 

Trend 4: Jongeren zien evangelie als ‘God voor hen’

Jongeren bezoeken steeds minder vaak kerkdiensten en activiteiten in het jeugdwerk. Kerken en jeugdwerkers kunnen daardoor moeilijk met hen in contact komen en blijven. Ouders kunnen dat wél ➙ influencer #1. Veel jongeren hunkeren naar zingeving en naar een relatie met God. Ze hebben vragen als: ‘Wie is God en hoe kan ik een relatie met Hem hebben en wat betekent dit voor mijn leven?’ Jongeren verlangen naar een verhaal dat groter is dan hun eigen kleine leventje. Een verhaal waarbij ze worden ingeschakeld en geactiveerd.  

 
Trend 5: Schermcultuur zorgt voor brokkelbrein

Het online aanwezig zijn van jongeren hoeft op zich geen probleem te zijn. Belangrijk is wát ze online doen.
Positief: online contacten versterken de relaties die ze al hebben.
Dubieus: online leven kan namelijk in de plaats komen van fysieke en zintuigelijke ervaringen.

Funest: wat jongeren online krijgen voorgeschoteld en zomaar als waarheid wordt aangenomen ➙ idealen als: je moet perfect, authentiek en creatief zijn en daar ben je zelf verantwoordelijk voor.
Een van de gevolgen van het intense telefoongebruik is het ‘brokkelbrein’ ➙ niet lang ononderbroken aandacht besteden aan één taak of zaak.

Relatie telefoon - geloof:
  • de telefoon helpt bij geloven, doordat ze met anderen kunnen appen over geloofszaken of christelijke muziek kunnen luisteren
  • de telefoon en de hoeveel tijd die ze erop doorbrengen, leidt af van het geloof.
  • twee derde van de jongeren geeft aan verslaafd te zijn aan hun telefoon.

Trend 6: Groeiende onzekerheid bij jongeren over gender-identiteit

Buitengewoon gevoelig en persoonlijke problematiek.
Kunnen jongeren bij hun ouders terecht met hun vragen en twijfels hierover? Belangrijk is dat ze mensen om zich heen hebben die ze kunnen vertrouwen.


De Jeugdtrends 2024 zijn gepubliceerd door Kerkpunt. Op hun website staat ergens: "Met deze Jeugdtrends schetsen we wat er speelt in het leven van jongeren en willen we hoop, inspiratie en handvatten bieden aan iedereen die met jongeren optrekt".

Je kunt de Jeugdtrends en het onderzoeksrapport downloaden via de links hieronder.

  
 
Lees meer hierover op: