Geroosterde zoete aardappel met verse vijgen en geitenkaas

IngrediëntenZoete aardappel met vijgen en geitenkaas
  • 4 kleine zoete aardappelen
  • 5 el olijfolie
  • 4 dl balsamico-azijn
  • 20 gram fijne kristalsuiker
  • 12 bosuien, overlangs doormidden en dan in stukken van 4 cm
  • 1 rode chili peper, in smalle ringetjes
  • 6 vijgen, rijp en vers, in vieren
  • 150 gram geitenkaas, zacht, verkruimeld (naar keuze)
  • zeezout
  • zwarte peper
  
Bereidingswijze
  • Verhit de oven tot 240 °C.
  • Was de zoete aardappelen.
  • Snijd ze overlangs doormidden en vervolgens iedere helft in 3 lange parten.
  • Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels zout en wat zwarte peper.
  • Leg de parten op de schilkant op een bakplaat en rooster ze circa 25 minuten in de oven tot ze gaar, maar niet te zacht zijn.
  • Haal de partjes eruit en laat afkoelen.
  • Breng de balsamicoazijn met de suiker in een steelpan aan de kook en laat hem op een laag vuur 2-4 minuten inkoken.
  • Haal de pan van het vuur als de azijn nog vloeibaarder is dan honing (hij wordt bij het afkoelen dikker).
  • Roer er een drupje water door als het te dik is om te sprenkelen.
  • Schik de zoete aardappelen op een grote schaal.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan.
  • Bak bosui en chilipeper regelmatig roerend 4-5 minuten op halfhoog vuur; laat de chili niet te donker worden.
  • Schep de olie met ui en chilipeper over de zoete aardappelen.
  • Leg de partjes vijg ertussen en besprenkel alles met balsamicoazijn.
  • Serveer het gerecht op kamertemperatuur, eventueel met verkruimelde geitenkaas eroverheen.
 
Terug naar lijst: Bijgerechten