Geroosterde zoete aardappel met verse vijgen en geitenkaas
Ingrediënten
- 4 kleine zoete aardappelen
- 5 el olijfolie
- 4 dl balsamico-azijn
- 20 gram fijne kristalsuiker
- 12 bosuien, overlangs doormidden en dan in stukken van 4 cm
- 1 rode chili peper, in smalle ringetjes
- 6 vijgen, rijp en vers, in vieren
- 150 gram geitenkaas, zacht, verkruimeld (naar keuze)
- zeezout
- zwarte peper
Bereidingswijze
- Verhit de oven tot 240 °C.
- Was de zoete aardappelen.
- Snijd ze overlangs doormidden en vervolgens iedere helft in 3 lange parten.
- Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels zout en wat zwarte peper.
- Leg de parten op de schilkant op een bakplaat en rooster ze circa 25 minuten in de oven tot ze gaar, maar niet te zacht zijn.
- Haal de partjes eruit en laat afkoelen.
- Breng de balsamicoazijn met de suiker in een steelpan aan de kook en laat hem op een laag vuur 2-4 minuten inkoken.
- Haal de pan van het vuur als de azijn nog vloeibaarder is dan honing (hij wordt bij het afkoelen dikker).
- Roer er een drupje water door als het te dik is om te sprenkelen.
- Schik de zoete aardappelen op een grote schaal.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan.
- Bak bosui en chilipeper regelmatig roerend 4-5 minuten op halfhoog vuur; laat de chili niet te donker worden.
- Schep de olie met ui en chilipeper over de zoete aardappelen.
- Leg de partjes vijg ertussen en besprenkel alles met balsamicoazijn.
- Serveer het gerecht op kamertemperatuur, eventueel met verkruimelde geitenkaas eroverheen.
Terug naar lijst: Bijgerechten