Aardappelgratin met kaas


Voor 2 personen

AardappelgratinIngrediënten

½ teen knoflook
klontje ongezouten roomboter
300 gram vastkokende aardappelen
40 milliliter ml verse slagroom
40 milliliter volle melk
½ mespunt gemalen nootmuskaat
Geraspte oude kaas

  

 

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer de knoflook en wrijf de ovenschaal ermee in. Vet de ovenschaal vervolgens in met de helft van de boter. Boen de aardappelen schoon en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller, mandoline of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.

  • Meng de slagroom, melk, nootmuskaat, peper en eventueel zout in een grote kom. Voeg de aardappel toe en schep voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt. Verdeel de aardappelplakjes over de ovenschaal en schenk het restant van het roommengsel erover. Bestrooi met de kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.

  • Bak de gratin ca. 60 min. in het midden van de oven gaar. Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, is de gratin klaar.

  
Terug naar lijst: Bijgerechten