Samenvatting Jeugdtrends 2024
| | |
|
De zes trends zijn:
- verlangen naar huisje-boompje-beestje
- vrienden belangrijk voor vreugde in leven en kerk
- druk om succesvol te zijn
- jongeren zien het Evangelie als God voor hen
- schermcultuur zorgt voor brokkelbrein
- groeiende onzekerheid over genderidentiteit
| |
| | |
Zes organisaties werkten samen rond de Jeugdtrends: HGJB, Kerkpunt, MissieNederland, Protestantse Kerk Nederland, Unie-ABC (netwerk van Baptisten, Cama, Parousia en Evangelische Gemeenten) en Youth for Christ. Ruim 1000 jongeren hebben begin 2024 enquête ingevuld, waarvan ruim % CGK, NGK, PKN. Meer dan 90% gaat (bijna) elke week minstens één keer ‘s zondags naar de kerk.
Intro
Jongeren verlangen naar plekken waar ze zichzelf kunnen zijn. Wie zou daar niet naar verlangen?
Ze verlangen naar een leven met zekerheden die vroeger vanzelfsprekend waren.
Jongeren hebben veilige plekken nodig om het leven te oefenen, waar falen en mislukken erbij horen. Het eigen thuis is de eerste plek daarvoor, de kerk komt op plaats 2.
Trend 1: Verlangen naar huisje-boompje-beestje
Jongeren groeien op in een wereld waar verontrustende dingen gebeuren. Een deel van hen maakt zich zorgen over oorlogen, klimaatverandering, vervuiling, onrecht, (online) uitbuiting, racisme, discriminatie (vanwege seksuele geaardheid) en woononzekerheid. Mede door dit alles maken ze zich zorgen over hun eigen toekomst; hoe ziet de wereld er over twintig jaar uit en wat betekent dit voor hen? Overigens moeten we de mate waarin jongeren zich zorgen maken niet overdrijven: minder dan 50%.
Trend 2: Vrienden belangrijkste voor vreugde in leven en kerk
Jongeren spiegelen zich aan elkaar en vriendschappen helpen hen bij het ontdekken van hun persoonlijke identiteit. Door vriendschappen leren jongeren hun gevoelens te delen en zelfstandig te worden op emotioneel en praktisch gebied. Ondanks dat jongeren veel contacten hebben, zien we dat de eenzaamheid onder jongeren toeneemt. Ook als het gaat om de geloofsidentiteit, spelen vriendschappen een belangrijke rol. Jongeren gaan vooral naar activiteiten van de kerk als hun vrienden er ook zijn.
Trend 3: Druk om succesvol te zijn
Met de meeste jongeren gaat het relatief goed. Toch ook mentale problemen: grote druk om te presteren of om de mooiste foto te maken voor social media. Enerzijds worden jongeren verwend en doen ouders heel veel voor ze. Anderzijds leven ze in een (digitale) wereld waarin te veel druk en ellende op ze afkomt. Onze samenleving is een meritocratie geworden ➙ je wordt gewaardeerd om wat je presteert (meritus) ➙ je moet zelf je leven tot een succes maken. Door goed je best te doen, kan je veel bereiken. Wanneer je faalt, is dat je eigen schuld. Daar hebben ook steeds meer jongeren last van.
Trend 4: Jongeren zien evangelie als ‘God voor hen’
Jongeren bezoeken steeds minder vaak kerkdiensten en activiteiten in het jeugdwerk. Kerken en jeugdwerkers kunnen daardoor moeilijk met hen in contact komen en blijven. Ouders kunnen dat wél ➙ influencer #1. Veel jongeren hunkeren naar zingeving en naar een relatie met God. Ze hebben vragen als: ‘Wie is God en hoe kan ik een relatie met Hem hebben en wat betekent dit voor mijn leven?’ Jongeren verlangen naar een verhaal dat groter is dan hun eigen kleine leventje. Een verhaal waarbij ze worden ingeschakeld en geactiveerd.
Trend 5: Schermcultuur zorgt voor brokkelbrein
Het online aanwezig zijn van jongeren hoeft op zich geen probleem te zijn. Belangrijk is wát ze online doen.
Positief: online contacten versterken de relaties die ze al hebben.
Dubieus: online leven kan namelijk in de plaats komen van fysieke en zintuigelijke ervaringen.
Funest: wat jongeren online krijgen voorgeschoteld en zomaar als waarheid wordt aangenomen ➙ idealen als: je moet perfect, authentiek en creatief zijn en daar ben je zelf verantwoordelijk voor.
Een van de gevolgen van het intense telefoongebruik is het ‘brokkelbrein’ ➙ niet lang ononderbroken aandacht besteden aan één taak of zaak.
Relatie telefoon - geloof:
Trend 6: Groeiende onzekerheid bij jongeren over gender-identiteit
Buitengewoon gevoelig en persoonlijke problematiek.
Kunnen jongeren bij hun ouders terecht met hun vragen en twijfels hierover? Belangrijk is dat ze mensen om zich heen hebben die ze kunnen vertrouwen.