De ontmoetingstent 


De ontmoetingstent

 

 

 

 

 

De ontmoetingstent (vroeger ook wel: "tent der samenkomst" genoemd) was ongeveer 13½ meter lang, 4½ meter breed en 4½ meter hoog.

Hij was gemaakt van 48 houten planken, waar een laagje goud overheen gegoten was. Elke plank stond op een zilveren voetstuk. Aan de planken werden ringen gemaakt en daardoorheen werden dwarsbalken geschoven (5 per zijwand), zodat de planken niet zouden omvallen, maar samen een stevige wand vormden. De tent moest namelijk afgebroken kunnen worden, wanneer de Israëlieten verder zouden gaan reizen op weg naar het land Kanaän.

Aan de voorkant stonden vijf palen (ook van hout met een laagje goud). Daar werd een mooi geweven kleed voor gehangen; dit was de "deur".

Het "dak" was gemaakt van 4 kleden. Eerst een mooi gekleurd kleed van linnen. Dan een kleed van geitenhaar. Het derde kleed was gemaakt van huiden van rammen (mannelijke schapen) en het bovenste kleed waren aan elkaar genaaide zeekoe-vellen.

Het zag er allemaal prachtig uit; op het plaatje kun je dat zien.

De tent was verdeeld in twee delen.
  • het voorste gedeelte was 9 meter lang en 4½ meter breed. Dit wordt "het heilige" genoemd
  • het achterste deel was 4½ meter in het vierkant en wordt "het allerheiligste" of "het heilige der heiligen" genoemd.

Tussen het heilige en het allerheiligste stonden vijf palen en daar was een prachtig gordijn ("voorhangsel" genoemd - het hangt ergens voor) opgehangen, versierd met drie cherubs (dat zijn afbeeldingen van engelen).


 <<< Vorige pagina        Volgende pagina >>>