Amazing grace

Tijdens het maken van de eerste meditatieve wandeling kreeg ik inspiratie voor de volgende, over genade. Genade betekent dat je iets krijgt wat je niet verdient, dat is om blij van te worden. Zowel in het Hebreeuws als in het Grieks lijken de woorden ‘genade’ en ‘blijdschap’ heel erg op elkaar. Genade maakt óns blij, maar ook onze Hemelse Vader, die maar al te graag Zijn genade aan ons geeft. Dat blijkt uit het verhaal van de verloren zoon. Die begreep maar half hoe genadig zijn Vader was maar toch vond de Vader de terugkeer van zijn jongste zoon reden om een groot feest te geven.

De bewerking van Trinity van het nummer ‘Amazing Grace’ laat deze blijdschap heel goed naar voren komen!

Gezegende wandeling en geniet van de bevrijdende genade!

   

Hartelijke groet, 

   
 
   

Zo werkt het:

De wandeling start bij de kinderboerderij in het Zegerslootgebied.

Het is handig de route van tevoren te bekijken zodat je daar onderweg minder op hoeft te letten. 

Op het kaartje zijn 5 punten waar je aan de hand van een foto even wordt stilgezet. Bij elke foto krijg je een stukje tekst ter overdenking, een bijbeltekst, wat vragen en ook nog een lied. Neem dus je oortjes mee! 

Tot aan het volgende punt kun je de cursief gedrukte bijbeltekst herhalen en/of de vragen overdenken. Alles wat er in je opkomt, mag je zomaar - uit genade - in gebed bij God brengen, Hij loopt met je mee. Vraag Hem wat je nodig hebt en dank Hem voor wat je ontvangen hebt.

 

Route

  
N.b.:
 • Er is voor gekozen één pagina te maken, zodat je niet hoeft te klikken (behalve naar de liederen) en met één scherm de wandeling kunt doen
 • De lengte van de wandeling is ± 4 km.
 • Houd alsjeblieft de door de overheid voorgeschreven 1½ meter afstand tot andere wandelaars aan.
 

Kun je deze wandeling alleen op de uitgezette locatie lopen?

Bij het uitzetten van deze wandelingen ben ik uitgegaan van een specifieke locatie maar uiteraard kan de wandeling overal gelopen worden. Zet voor jezelf een traject uit van ongeveer een uur en gebruik de foto's net als de teksten en de muziek als uitgangspunt om met de vragen bezig te zijn. En als je niet naar buiten wilt of kunt, het kan ook vanaf je comfortabele bank. Daarnaast is de wandeling ook te gebruiken als materiaal voor een gespreksavond (als we weer mogen samenkomen....)

 
 
   1.  VerwonderingKinderboerderij

Kinderen die onder de indruk zijn van dieren die wij als volwassenen amper nog zien staan, hoe mooi en vertederend is dat! En ook: hoe leerzaam!.
 
Mattheüs hfdst.17 vers 3: Ik verzeker jullie, als je niet verandert en wordt als een kind, dan zul je het koninkrijk van de hemel zeker niet binnengaan.
  
It was grace that taught my heart to fear
and grace my fears relieved,
how precious did that grace appear,
the hour I first believed
 • Wat is er bij jou veranderd in je manier van geloven sinds je een kind was of sinds je net tot geloof kwam?
 • Wat mis je en zou je weer (meer) terug willen?
 • Wat kan je daar zelf aan doen?
 • Herken jij bij jezelf iets van kwijtgeraakte verwondering over dingen die je inmiddels gewoon bent gaan vinden?
 • Vraag God jou meer verwondering te laten ervaren.
   
Luister naar: Symfonie  
 
 
  
 
 
   2.  Vallen en opstaanSkatebaan

Je kan vallen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden maar soms ook doordat je zelf moedwillig het risico hebt opgezocht. In dat laatste geval zeggen mensen vaak ‘eigen schuld, dikke bult’ maar God is gelukkig genadig, Hij raapt je op en zet je weer op je voeten.

  
Psalm 121 vers 3: "Al komt hij ten val, hij blijft niet liggen want de Heer richt hem op".

Through many dangers, toils and snares

I have already come;

it was grace that brought me safe thus far

and grace will lead me home.

 • Heb je het wel eens meegemaakt, dat je letterlijk of figuurlijk ten val kwam door onvoorzichtigheid, overmoed of domheid?
 • Welk gevoel gaf jou dat?
 • Wat heb je op zo een moment nodig om verder te kunnen?
 • Vraag God om zicht op de genade die Hij jou geven wil.
  
Luister naar: Mijn hulp is van U
 
 
 
 
   3.  UitzichtHerinneringsbankje

Wat een mooi idee: ter nagedachtenis aan een geliefde een bankje plaatsen waarop mensen kunnen genieten van rust en uitzicht!
Wat is jouw uitzicht en wat geeft jou rust?
   

Romeinen hfdst.14 vers 8: "Zolang wij leven, leven wij voor de Heer en wanneer wij sterven, sterven wij voor de Heer. Dus of we nu leven of sterven, we zijn altijd van de Heer".

The earth shall soon dissolve like snow,
the sun forbear to shine,
but God, who called me here below
will be forever mine.
 • Wat is jouw verwachting van het leven na de dood?
 • Wat troost jou daarin het meest?
 • Lukt het je dat vast te houden in moeilijke tijden?
 • Zijn er mensen die je mist omdat ze overleden zijn?
 • Vraag God om troost voor elk gemis dat je ervaart.
 
Luister naar: Op die dag
 
 
 
 
   4.  VernieuwingDe heuvel
 
Hoe mooi is het hier! Door het hoogteverschil heb je een prachtig uitzicht over het gras van het golfterrein, de bomen, het riet en het water. Kun je geloven dat dit mooie stukje Alphen jaren geleden een vuilnisbelt was en dat er onder jou voeten meters afval ligt? Als je om je heen kijkt, zie je niet het afval, je ziet de nieuwe natuur die dit alles bedekt heeft. Zo zijn wij bedekt met Jezus en ziet God, als Hij naar ons kijkt, de perfectie van Jezus. 
  

2 Korinthiërs hfdst.5 vers 17: "Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping. Het oude is voorbij gegaan, zie, alles is nieuw geworden".

Amazing grace, how sweet the sound,
that saved a wretch like me!
I once was lost, but now I ‘m found,
was blind but now I see. 
 • Is het voor te stellen dat, net zoals de vuilnisbelt bedekt is door prachtige natuur, wij bedekt zijn met Jezus? Dat als God naar ons kijkt, Hij dus ook niet onze zonden ziet, maar Jezus in al Zijn perfectie?
 • Wat betekent dit voor hoe jij naar jezelf kijkt? (Gods liefde voor jou wordt bepaald door hoe Hij over jou denkt, niet door hoe jij over jezelf denkt!)
 • Maakt dit je vrijmoediger om God op te zoeken?
 • Dank Jezus voor wat Hij deed voor jou, zodat je altijd vrijmoedig naar God kan gaan.
  

Luister naar: Who You say I am

 
 
 
 
   5.  VreugdeHalverwege natuurpad
  

Sta eens even stil en kijk om je heen. Hoe mooi is het hier! Dit uitzicht krijg je gratis, om van te genieten, om blij van te worden. Dat geldt voor alles wat God ons in Zijn genade geeft; we krijgen het gratis en het schenkt ons vreugde.

Luister naar het volgende nummer terwijl je alles in je opneemt: de planten, de bomen, de dieren die je ziet en de geuren die je ruikt. Als de versnelling in het nummer begint (die is echt niet te missen) loop dan het laatste stuk van deze route. Laat je leiden door de vreugde van de muziek en dank God voor alles wat je van Hem ontvangt!

  
Luister naar: Amazing grace