Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 357
Als je ver wilt komen....

Internetpagina's van Johan Trommel

Bijbelwoord voor vandaag

Als je ver wilt komen .....

 
Een Afrikaanse gezegde luidt:
"Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen".
Deze uitspraak triggerde mij. Ik kwam hem tegen in het blad IDEA (missionair gemeenteopbouwblad van de Evangelische Alliantie) jaargang 2011, nr.1.
"Als je snel wilt gaan, ga dan alleen". Dat klopt wel. Ben je alleen op reis, dan hoef je op niemand te wachten. En niet te overleggen "waar zullen we heen?" of: "zullen we de trein van 10 uur of van 11 uur nemen?" Je bent dus sneller. Dat heeft grote voordelen.
Je wilt iets ondernemen, je hebt een prachtig ideaal. Wat is er mooier om recht op je doel af te gaan en je droom te willen verwezenlijken? Overleg, afstemmen, op één lijn komen, rekening houden met anderen enz. kosten tijd en energie.
 
Maar kom je ook ver, als je alleen gaat? Dat is nog maar de vraag. Soms wel. Een treinreis: je kunt sneller overstappen en nog nét de overstap halen.
Maar in veel situaties kom je sámen veel verder. Voor mij betekent dit, dat ik met God veel verder kan kijken dan mijn neus lang is. Dat komt omdat ik vast geloof en het al zó vaak zelf aan den lijve heb ondervonden, dat God altijd een weg weet om verder te gaan. Daar heeft Jezus voor gezorgd. Dan hoef ik maar op Hem te vertrouwen en Hem te volgen. En dat wil ik dan ook graag doen.
In het artikel in IDEA ging het over kerkelijke samenwerking. "Als je ver wilt komen, ga dan samen". Ik denk dat het helemaal waar is. Hier ligt een prachtige uitdaging voor de plaatselijke gemeenten. Ook in Lelystad.
Waarom zou je sámen willen optrekken? Omdat je in je eentje nooit zo veel mensen kunt bereiken met het evangelie als samen. Omdat je de krachten kunt bundelen en gebruik kunt maken van elkaars talenten en mogelijkheden. En vooral omdat het in de geest van Jezus is, die gebeden heeft: "Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals U in mij bent en ik in U, laat hen zo ook in ons zijn, opdat de wereld gelooft dat U mij hebt gezonden" (Johannes 17 vers 21).
 

Reacties   

 
#1 RE: Als je ver wilt komen .....Jenny 30-12-2017 21:47
Vanavond naar de film " the good lie" gekeken. Deze eindigde met dit Afrikaans gezegde. Indrukwekkend,v erdrietig, maar ook mooi. En o zo waar, deze uitspraak. Waar zouden we zijn zonder een ander?
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen