Internetpagina's van Johan Trommel

Pasfoto-JA.jpg
Pasfoto-MR.jpg

 

Weersverwachting
Jakarta
Weeronline.nl - Meer weer in Jakartaweeronline.nl Altijd jouw weer
 
 

Soemba: tropisch eiland in de Indische Oceaan

 
Hoogtekaart Soemba
 
Soemba
 
Het droge en bergachtige eiland Soemba (vroeger door de Nederlanders Sandelhouteiland genoemd), behoort tot de Kleine Soenda-eilanden van Indonesië.
Het eiland meet 210 km bij 40 km en heeft een oppervlakte van 11.052 km². Er wonen ruim 685.000 mensen.
Het ligt in de Indische Oceaan, oostelijk van Java en ten zuiden van Flores, op een afstand van ongeveer 400 km van Bali.
 
Soemba is een betrekkelijk geïsoleerd eiland zonder duidelijke economische perspectieven. Het staat op de vierde plaats gerangschikt op de lijst van de armste gebieden van Indonesië. Cultureel gezien is het echter één van de rijkste eilanden, waar de traditie (adat) nog overal een grote rol speelt. Het is één van de laatste gebieden op aarde waar het animisme nog volop aanwezig is.
 
Soemba bestaat uit 4 regentschappen: West-, Zuidwest-, Centraal- en Oost-Soemba.
 
Soemba ligt op een niet meer actieve vulkanische gordel die gevormd wordt door de eilanden Soemba, Savoe, Roti en Timor.
Van oost naar west loopt langs de noordkust een vlakke strook, die bijna overal onvruchtbaar, droog en steenachtig is. In het oosten is de strook breed en naar het westen toe smaller. Bij kaap Sasar in het noorden loopt het gebergte echter tot aan de kust.
In het westen bij Kodi bestaat het eiland uit een brede kustvlakte.
Al het overige is bergland met een hoogvlakte van gemiddeld 400 tot 500 meter hoog. De hoogste berg is de top van de uitgebrande vulkaan, de Wangga Meti (1225 m.)
Het geheel is een land van kalkheuvels en kalkplateaus, behalve aan de zuidkust waar vulkanisch gesteente de kalkrotsen heeft doorbroken en zwaar begroeide bergen zich verheffen. Hoe verder naar het westen hoe minder woest het gebied wordt.
Vlaktes zijn er alleen bij Lewa, Anakalang en Waikaboebak.
De gehele zuidkust is steil, het gebergte komt tot vlak aan zee. Slechts een enkele rivier doorbreekt de bergruggen en vormt dan een brede vruchtbare vlakte (Lamboja en Wanokaka).Brug ergens midden op Soemba
De meeste plaatsen op Soemba zijn inmiddels met elkaar verbonden door asfaltwegen. Het reizen op het eiland duurt lang gezien het bergachtige karakter en de soms slechte staat waarin het wegdek verkeert.
 
Waikabubak
Waikabubak is de administratieve hoofdplaats van het regentschap West-Soemba en ligt op 800 meter hoogte, waardoor de stad een aangenamer klimaat heeft dan Waingapu op Oost-Soemba. Waikabubak is tevens de naam van het onderdistrict op West-Soemba. De stad met 22.235 inwoners (telling 2001) is niet veel meer dan een verzameling van traditionele kampongs. Het centrum kent enkele modernere gebouwen en enige geasfalteerde straten.
De naam Waikabubak betekent zoveel als "water in grote hoeveelheid aanwezig".
De stad is geschikt als uitgangspunt voor excursies. Er zijn hotels en bussen vertrekken er regelmatig naar interessante omliggende plaatsen.
 
Waingapu
Waingapu is de administratieve hoofdstad van het regentschap Oost-Soemba en heeft naar schatting 10.000 inwoners. De stad is daarmee de grootste van het eiland. Waingapu was vroeger het centrum van de slaven-, textiel- en sandelhouthandel op Soemba en later zetelde er het Nederlands bestuur. Er heerst een rustige en vriendelijke sfeer, maar op toeristisch gebied heeft de stad niet veel te bieden. Het is wel geschikt om een gids te vinden of een auto met chauffeur of een motorfiets te huren.
 
Provincie Oost-Nusa Tenggara
 
Oost-Nusa Tenggara
 
De Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara (Nusa Tenggara Timur) behoort tot de Kleine Soenda-eilanden en bestaat uit 566 eilanden die zich uitstrekken over een afstand van ongeveer 1300 km. Slechts 42 eilanden zijn bewoond. Meer dan de helft van de eilanden is echter zo klein dat ze geen naam hebben gekregen.
De grootste drie eilanden zijn Flores, Soemba en Timor, waarvan enkel West-Timor tot Indonesië hoort.
Ook de wat kleinere eilanden Savoe, Raijua, Roti, Semau, Alor, Pantar, Lomblen, Adonara en Komodo behoren tot Oost-Nusa Tenggara.
De hoofdstad is Kupang op Timor.
De Grote Soenda-eilanden zijn: Borneo, Java, Sulawesi en Sumatra.
 
 Soemba, prachtig tropisch eiland
 
Klimaat en landschap
De oostelijke kant van de eilanden is meestal droog, onder invloed van de hete en droge winden vanuit Australië. Sommige kustvlakten krijgen daardoor gedurende het gehele jaar nauwelijks regen.
Hoe meer naar het oosten, des te droger en warmer het eiland.
Het droge seizoen duurt van mei tot november, het natte seizoen van december tot april.
De eilanden bestaan vaak uit onvruchtbaar kalkgesteente.
Rond de eilanden liggen veel koraalriffen die tot de rijkste ter wereld behoren.
 
 
Zicht op Waingapu, de hoofdstad van Oost-Soemba.
Zicht op Waingapu, de hoofdstad van Oost-Soemba.  

Zicht op Waingapu, de hoofdstad van Oost-Soemba.
Traditioneel dorp in het westen van Soemba.
Walikiri-beach zo'n 50 km. ten oosten van Waingapu
Mangroves bij Boing in het zuidoosten.
Graftombe in Katikuwai, midden in de bergen.
Meer bij Kananggar.
Mondulambi-vallei.
Kampong Umabara, bij Melolo (oostkust).
Dorpje in het district Mangili,
Ngonggi.
 

Links:

    Uitgebreide informatie over Soemba

    Wikipedia