Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 357
Pancasila (staatsideologie)

Internetpagina's van Johan Trommel

Pasfoto-JA.jpg
Pasfoto-MR.jpg

 

Weersverwachting
Jakarta
Weeronline.nl - Meer weer in Jakartaweeronline.nl Altijd jouw weer
 
 

Strict Standards: Non-static method plgSystemimagesizer::make_img_output() should not be called statically in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/system/imagesizer/lbscripts/mediabox.php on line 37

Strict Standards: Non-static method plgSystemimagesizer::make_img_output() should not be called statically in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/system/imagesizer/lbscripts/mediabox.php on line 37

Pancasila

 
De Pancasila is de officiële staatsideologie van Indonesië. Soekarno (de eerste president van de nieuwe onafhankelijke staat Indonesië, van 1949 - 1967) heeft deze pancasila ingevoerd. Het is officieel de hoogste wet in Indonesië, en gaat uit van het principe: er is één Opperwezen dat alle eer toekomt. Wie dan dat "opperwezen" is, wordt niet uitgelegd. Is dat Allah? Of de God van de christenen? Of Boeddha?

Pancasila betekent vijf zuilen. De vijf zuilen van de Pancasila verwoorden de universele leefregels van de hele Indonesische samenleving:

1. De ene godheid
2. Rechtvaardige en beschaafde mensheid
3. Eenheid van Indonesië
4. Burgerschap
5. Sociale gerechtigheid


Ook de Islam heeft vijf zuilen. Maar of dat er iets mee te maken heeft.....

Garuda Pancasila, het wapen van Indonesië

Het wapen van Indonesië (Garuda Pancasila)

De ster (Bintang): Geloof in één God. Op basis van dit principe worden de monotheïstische wereldgodsdiensten ook het Hindoeïsme en het Boeddhisme erkend, zij het met enige aanpassingen om aan de eis van "het geloof aan één God" te voldoen.

De kop van de buffel (Banteng): Democratie geleid door wijsheid, overleg en vertegenwoordigers. Dit principe staat voor de vertegenwoordiging van het volk in het hoogste staatsorgaan.

De waringin (een reusachtige boom met luchtwortels, die in een aantal gebieden van Indonesië als heilig wordt beschouwd): Eénheidstaat Indonesië. Dit principe verwacht van alle burgers dat ze zich, op grond van huidskleur of ras, niet superieur voelen aan andere etnische groepen. Bovendien zijn regionale en etnische belangen ondergeschikt aan staatsbelangen. Het principe gaat uit van liefde en nationalistische gevoelens voor het land.

De gesloten ketting (met vierkante schakels voor mannen en ronde schakels voor vrouwen): rechtvaardigheid, beschaving en menselijkheid. Met dit principe wordt het streven naar tolerantie, samenhorigheid en de gelijkheid tussen het Indonesische volk en de andere volkeren en staten in de wereld tot uitdrukking gebracht.

De twijgjes rijst en katoen: Geloof in de sociale rechtvaardigheid van het gehele volk. Deze symbolen verwijzen naar de voeding en kleding van welvaart. Daarom moeten de natuurlijke rijkdommen van het land tot algemeen nut worden aangewend.

De garuda heeft in zijn klauwen de spreuk Bhinneka Tunggal Ika (eenheid in verscheidenheid).

De veren van de garuda (adelaar): elke vleugel heeft 17 vleugelpennen, de staart heeft 8 staartpennen, op de nek zijn 45 nekveren voorzien. Dit staat voor 17 augustus 1945, de datum van de proclamatie van de Indonesische onafhankelijkheid.

De garuda is de gouden arend uit de Indonesische mythologie, het rijdier van Vishnu.