Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 357
Christen in moslimbolwerk

Internetpagina's van Johan Trommel


Strict Standards: Non-static method plgSystemimagesizer::make_img_output() should not be called statically in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/system/imagesizer/lbscripts/mediabox.php on line 37

Strict Standards: Non-static method plgSystemimagesizer::make_img_output() should not be called statically in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/system/imagesizer/lbscripts/mediabox.php on line 37

Een overtuigde christen in moslimbolwerk Istanbul

----- 
ISTANBUL - Toen volleyballer en overtuigd christen Jeroen Trommel anderhalf jaar geleden van zijn manager hoorde dat een club uit Istanbul interesse had in zijn diensten, zei hij hardop wat hij toen dacht: 'Istanbul is wel de laatste optie'. Maar een seizoen en een landstitel met zijn club IBB Spor later is de zoon van een dominee behoorlijk gesetteld temidden van de miljoenen moslims.
Jeroen op het balkon van zijn hotelkamer tijdens de EK 2009 in Istanbul
--
Voor Trommel is het Europees kampioenschap in het Turkse Istanbul een thuiswedstrijd. Met zijn Canadese vrouw en ex-topvolleybalster Julie Salyn bewoont hij een appartement in het Aziatische deel van Istanbul, ten oosten van de Bosporus. Daar zitten nu zijn vrouw en ouders ook. Trommel: "We hebben elkaar zondag, toen we vrij waren, nog even gesproken in het centrum van de stad. Helemaal naar mijn appartement gaan vanuit ons hotel in het Europese deel, is nauwelijks te doen. Dan ben je twee uur onderweg. Ik woon vijf minuten van de sporthal maar ik neem altijd een taxi. Dat is al een avontuur op zich, er zitten echt mannen met zelfmoordacties tussen."
Trommel, 29 jaar geleden geboren in Apeldoorn maar opgegroeid in het Groningse dorp Kornhorn, is via omzwervingen langs Capelle, Almere, Lille en Cannes nu dus in Istanbul neergestreken. "We wonen in een wijk met een muur er omheen en met beveiliging. Het winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen zit dichtbij. Dat is toch wel fijn, met name voor mijn vrouw. Want Turken hebben wel de neiging te laten weten dat ze een mooie vrouw zien."
Het was een van de zorgen die Trommel had toen hij hoorde van de interesse uit Istanbul, nu anderhalf jaar geleden. "Turkije stond niet op het lijstje met beloofde volleyballanden. Maar de coach wilde me per se hebben en financieel stond ik te kijken van het aanbod. Toen dacht ik: ik probeer het een jaar en kijk wel hoe het afloopt." Welnu, het antwoord kan slechts zijn: uitstekend. Mede dankzij de inbreng van Trommel en twee Amerikanen veroverde IBB Spor dit jaar de landstitel en een deelnamebewijs aan de Champions League. Hij verlengde zijn contract met een seizoen. "Het is me enorm meegevallen. Ik heb in een jaar tijd een heel ander beeld van de Turken en de stad gekregen."
Al was en is het wennen. Aan het grote contrast bijvoorbeeld. "Je hebt hier eigenlijk alleen maar heel rijke of heel arme mensen, erg veel zit er niet tussenin."

En dan is daar het geloof. Trommel is als zoon van een dominee een overtuigd christen en draagt dat binnen de sport ook uit, onder meer voor Athletes in Action. "Ik probeer mijn geloof wel uit te dragen." Maar in een islamitisch bolwerk als Turkije is dat voorzichtig manoeuvreren. "Als je verder naar het oosten van Turkije gaat is het echt gevaarlijk. Daar zijn een paar jaar geleden nog twee christenen gelyncht. Istanbul is momenteel bij Europeanen enorm populair. Je merkt ook dat de islamieten bang zijn dat christenen hier voet aan de grond krijgen. Dat is niet zo gek. Veel meisjes met hoofddoekjes of burka die zien dat andere Turkse meisjes met los haar en opgemaakt mooi lopen zijn, willen dat ook. Ik ken een islamitische Turk die protestant wil worden. Maar dat wordt door zijn omgeving niet geaccepteerd, die keuze wordt ze onmogelijk gemaakt."
Volgens Trommel werkt de islamitische cultuur ook door binnen zijn team. "Voor een moslim is het heel erg om toe te geven dat hij iets fout heeft gedaan, dat is een grote schande. Dus gaan ze maar liegen. Elkaar de waarheid vertellen wordt hier niet geaccepteerd. Ik kan dat vanuit mijn overtuiging niet goed begrijpen. En het is verrekte lastig in een teamsport. Als mensen niet in de spiegel durven kijken, heb je een probleem."
-----
-----
BRON:
De Gelderlander
8 september 2009
Tekst: René Banierink
Foto: GPD
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen