Internetpagina's van Johan Trommel

Pasfoto-JA.jpg
Pasfoto-MR.jpg

 

Weersverwachting
Jakarta
Weeronline.nl - Meer weer in Jakartaweeronline.nl Altijd jouw weer
 
 

Hervormde en Christelijke Gereformeerde Kerken actief onder de Toraja's

 
De Gereformeerde Zendingsbond van de Hervormde Kerk (GZB) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hebben heel wat jaren naast elkaar gewerkt op Zuid-Sulawesi. Een overzicht:

1913: Voor het eerst komt een GZB-zendeling (dominee A.A. v.d. Loosdrecht) naar de Toraja's in de districten Rantepao en Mamasa.

1928: Dominee (afgekort: ds.) A.Bikker komt aan in Mamasa. Hij is de eerste zendingsdominee van de CGK; hij blijft 20 jaar en wordt daarna predikant in Amsterdam. In 1931 kwam ds.M.Geleijnse naar de Toraja's; zending is zijn levenswerk, want tot 1963 is hij actief.

De GZB richtte zich op het gebied rond Rantepao (oostelijk Toraja-land), de CGK op het district Mamasa (westelijk Toraja-gebied).

Na en samen met ds.Bikker en ds.Geleijnse werkten de volgende CGK-predikanten in Mamasa en omgeving:
- ds.J.van Dalen (1947 - 1954)
- ds.G.H.Polman (1948 - 1950)
- ds.H.P.Brandsma (1968 - 1976)
- ds.W.van Heest (1968 - 1975)
- ds.C.W.Buijs (1978 - 1982).

1937: GZB en CGK besluiten gezamenlijk om dezelfde belijdenis als zij erkennen ook te aanvaarden als kerkelijke belijdenis voor de Toraja's.

1947: CGK en GZB zijn aan het vergaderen zijn om één "kerkelijk reglement" op te stellen voor de Torajakerken.
Intussen besluiten de kerkenraden van de Toraja-gemeenten om zelf zo'n reglement op te stellen en te aanvaarden. Daarmee worden de Toraja-kerken een zelfstandige kerk: Gereja Toraja.

Mamasa-kerk zelfstandig

1950: De Toraja-kerken in het district Mamasa worden zelfstandig; de nieuwe kerk heet: Gereja Toraja Mamasa (GTM).

1972: Ir. Jan de Vries start het eerste hulpverleningsproject dat gedragen en gesteund wordt door de CGK. Het project groeit en omvat: landbouw, veeteelt, viskweek, verkoop van kunstmest en gereedschappen, kredietverlening, noodhulp, meteorologische waarnemingen etc. Ir. De Vries blijft tot 1980 in Mamasa. De diverse activiteiten worden door de overheid overgenomen en door de Mamasa-kerken sterk ondersteund en uitgevoerd.

1975: Voor het eerst wordt een bezoek gebracht aan enkele kampongs in het Bunggu-district ten noordwesten van Palu. Sindsdien is dit het "zendingsgebied" van de GTM.

1982: Een groep gemeenten in het noordelijke district Galumpang scheiden zich af en vormen een nieuwe kerk: Gereja Protestan Sulawesi Selatan (GPSS).

1982: De GTM besluit, dat ook vrouwen ouderling of diaken kunnen worden.

2001 - 2012: Ds.C.W.Buijs ondersteunt de GTM en de GPSS met name op het gebied van toerusting; hij is ongeveer 2 x 2 maanden per jaar in Indonesië.

De GTM telt nu ongeveer 150.000 leden.