Het weer in Rome

Legende over het ontstaan van Rome
 
Het verhaal over de stichting van Rome werd voor het eerst opgetekend in de 3e eeuw voor Christus. Romulus en Remus zouden de nakomelingen zijn van de Trojaan Aeneas. Aeneas ontsnapte met zijn vader Anchises en zijn zoon Ascanius uit het brandende Troje en belandde na veel omzwervingen aan de Tiber in Italiƫ. Een van zijn nakomelingen de priesteres en Vestaalse maagd Rhea Silvia was zwanger van de oorlogsgod Mars. Nadat zij Romulus en Remus in een rieten mandje in de rivier de Tiber had gelegd, werden ze gevonden en gezoogd door een wolvin. Romulus en Remus hebben volgens de Romeinse mythologie Rome gesticht op 21 april 753 v. Chr.
 
Romulus vermoordde zijn tweelingbroer Remus na een ruzie over de vraag op welke heuvel ze een stad zouden bouwen en werd de eerste koning van Rome. Hij zou zijn naam aan de stad Rome die werd gebouwd op de Mons Palatinus hebben gegeven (hoewel het veel waarschijnlijker is dat het omgekeerd was).
 
Alhoewel het verhaal zelf als een mythe wordt beschouwd, lijkt het erop dat het jaar 753 v. Chr. een vrij goede schatting is voor het ontstaan van de polis Rome (er was al veel eerder bewoning, maar pas rond 750 v. Chr. begonnen deze zich echt te organiseren als gemeenschap).
 
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Romulus en Remus
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rome
 
Romulus en Remus gezoogd door een wolvin