Internetpagina's van Johan Trommel

Pasfoto-JA.jpg
Pasfoto-MR.jpg

 

Weersverwachting
Jakarta
Weeronline.nl - Meer weer in Jakartaweeronline.nl Altijd jouw weer
 
 

Indonesië

 
Kaart Indonesië
 

Indonesië is het grootste eilandenrijk ter wereld; het is het land met de langste kusten. De archipel strekt zich over een lengte van ruim 5000 km uit, net zo van als van Ierland tot aan de Oeral! Om aan te geven hoe groot Indonesië is: het eiland Java is 4 x zo groot als Nederland. In totaal bevat het enorme land 17.000 eilanden. Niet eens de helft ervan heeft een naam; er zijn er slechts 3000 bewoond.

De voornaamste eilanden zijn: Sumatra, Java, Bali, Kalimantan, Sulawesi, de archipel de Molukken en Irian Jaya (voorheen: Nieuw-Guinea). Over de hele archipel vindt men vele vulkanen. Een groot aantal daarvan is nog actief. Vulkaanuitbarstingen maken het land vruchtbaar. De bekendste uitbarsting is die van de Krakatau, in de zeestraat tussen Java en Sumatra in 1883.

Indonesië heeft verder een zeer rijk planten- en dierenleven. De variaties in de kleur groen zijn ongeëvenaard. Grote verschillen zijn er in de infra-structuur: hoe verder van Java verwijderd, hoe eenvoudiger de infrastructuur wordt. Geen land in Azië kent zo'n grote verscheidenheid aan regio's.

De rond de 200 miljoen inwoners kunnen worden onderverdeeld in verschillende groeperingen, elk met een eigen cultuur en gewoontes; de belangrijkste zijn: Bataks, Minangkabauers, Javanen, Soedanezen, Toraja's, Ambonezen en Papoea's. Mede daarom is het land voor reizigers zo boeiend.

Nederland en Indonesië delen een lange geschiedenis. Sporen van het koloniale leven zijn legio. Dat de historie van Indonesië veel verder terug gaat bewijzen religieuze monumenten als de Borobudur en Prambanan op Java. De lucratieve handel in specerijen lokte al vroeg handelaren uit verschillende gebieden. Eerst de Arabieren, toen de Portugezen en vervolgens de Hollanders. Sinds ruim een halve eeuw is Indonesië een republiek. Het grootste deel van de bevolking is islamitisch. Verder is men hindoeïstisch, boeddhistisch en christelijk. Vele oude rituelen hebben zich met de verschillende religies vermengd. Op Sulawesi treft u daar wellicht het meest sprekende voorbeeld van aan.

 

Bron: www.vanverre.nl/indonesie