Het weer in Rome

De Titusboog en de verwoesting van Jeruzalem
 
In het oude centrum van Rome staan nog drie triomfbogen. De oudste van de drie is de Titusboog. Deze staat tegenover het beroemde Colosseum aan wat de Romeinen vroeger noemden de "via sacra" (dat betekent: heilige weg).
Deze "heilige weg" begint bij het Colosseum en loopt dwars door het Forum Romanum. In de oudheid kwamen hier de overwinnende generaals de stad binnen, beladen met oorlogsbuit en gevolgd door rijen slaven. Het was een 'heilige eer' om deze weg langs de tempels op het Forum Romanum te mogen betreden. De Romeinen geloofden dat hun goden de overwinning hadden gegeven.
 
De Titusboog op het Forum Romanum; op de achtergrond het Colosseum.
Tegenwoordig lopen er elke dag honderden, misschien wel duizenden toeristen onder de Titusboog door.
Maar in het jaar 71 na Chr. was dat wel anders. Toen vierde de Romeinse generaal Titus zijn overwinning op de Joden. Hij had de opstand van de Joodse verzetstrijders na jaren van oorlog en verzet onderdrukt, de leiders gevangen genomen en de tempel in Jeruzalem verwoest.
Nú bewonderen de toeristen de prachtige reliëfs aan de binnenkant van de boog. Maar wat in de jaren 64 - 70 gebeurde, was afschuwelijk voor de Joden.
 
Rome-Jeruzalem: 2300 km.
Daarvoor moeten we meer dan 2300 km. naar het zuid-oosten, naar Jeruzalem.
 
Lees verder...