Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 357
Dank sei Dir Herr

Internetpagina's van Johan Trommel

Bijbelwoord voor vandaag

Dank sei Dir Herr

 
Vanavond heb ik een orgelconcert bijgewoond. Jawel, heus. Het was dan ook geen gewoon concert. Zo'n 100 mensen hadden de sneeuw en de kou getrotseerd om in ons kerkgebouw Het Anker Martin Mans te horen, die een jubileum-concert gaf voor Gerard Visscher, die 40 jaar organist van onze gemeente is. Wat een lange tijd!
Nu ben ik helemaal geen kenner van orgelmuziek en doorgaans heb ik er ook niet zo veel mee. Maar vanavond voelde het anders en heb ik een mooie avond gehad. Kwam dat door de rust van het luisteren en niets anders te hoeven doen? Of was het de variatie in de muziekstukken? Of misschien de herkenbaarheid in veel van wat gespeeld werd? Ik houd het op een combinatie van deze drie. In ieder geval heeft Martin Mans alles uit het orgel gehaald - en het is een mooi orgel.
Het programma was gevarieerd. Van variaties op kindergebedjes (zoals Handjes gevouwen, sluit oogjes nu), via de Slag bij Waterloo (eindigend met God save the Queen en het Wilhelmus) en "Music was my first love" van John Miles tot aan een improvisatie van een oud psalmcouplet "Het briesend paard moet eind'lijk sneven". Maar het meest raakte mij het "Dank sei Dir Herr" van Händel. De volledige tekst hiervan heb ik thuis opgezocht:
     Dank sei dir Herr, Dank sei dir Herr,
     segne das Glück, segne den Tag,
     Vater der alles vermag.
     Lasse dein Antlitz über uns leuchten in Ewigkeit,
     Gib uns die Liebe und Treue für alle Zeit.
Een prachtige tekst, maar vanavond had ik genoeg aan die ene regel: "Dank sei Dir Herr". Meer had ik niet nodig om God te danken voor wie Hij is en wat Hij mij geeft.
Gerard, bedankt voor je inzet al die jaren. Ik hoop dat jij en alle andere aanwezigen genoten hebben van het concert.
 
Luisteren naar Martin Mans?
Je hoort een improvisatie op een 16e eeuws geuzenlied:

     Laet sang en spel, tambour en fluyt
     Nu klincken tot Gods eer;
     Dat orgel, cither, harp en luyt
     Oock opgae voor den Heer,
     Die haest wel van ons keeren kan
     Duc d'Alve den tyran.

Volledige tekst

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen