Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 357
Bloeien of verdorren?

Internetpagina's van Johan Trommel

Bijbelwoord voor vandaag


Strict Standards: Non-static method plgSystemimagesizer::make_img_output() should not be called statically in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/system/imagesizer/lbscripts/mediabox.php on line 37

Strict Standards: Non-static method plgSystemimagesizer::make_img_output() should not be called statically in /home/johantrom/domains/johantrommel.nl/public_html/plugins/system/imagesizer/lbscripts/mediabox.php on line 37

Bloeien of verdorren?

 
Psalm 1
 
 
1 Gelukkig de mens 
die niet meegaat met wie kwaad doen, 
die de weg van zondaars niet betreedt, 
bij spotters niet aan tafel zit, 
2maar vreugde vindt in de wet van de HEER 
en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht.
3 Hij zal zijn als een boom,
geplant aan stromend water.
Op tijd draagt hij vrucht,
zijn bladeren verdorren niet.
Alles wat hij doet komt tot bloei.
4 Zo niet de wettelozen!
Zij zijn als kaf dat verwaait in de wind.
5 Wettelozen houden niet stand waar recht heerst,
zondaars niet in de kring van de rechtvaardigen.
6 De HEER beschermt de weg van de rechtvaardigen,
de weg van de wettelozen loopt dood. 

Psalm 1 staat aan het begin van een verzameling van 150 liederen - de Psalmen. Deze psalm geeft aan op welke manier alle volgende liederen gelezen willen worden. Het zijn liederen - zo worden ze in de kerk gebruikt; ze worden in verschillende bewerkingen en berijmingen gezongen.
En het zijn meditatieve gedichten - om over na te denken en op je te laten inwerken.
Psalm 1 is ook zo’n lied om over na te denken. Het geeft geen pasklare antwoorden. Je moet er zelf mee aan de slag.
 
Bloeien of verdorren?
In vers 3 staat beschreven wat er met je gebeurt als je de tijd neemt om stil te staan bij de liederen in de Psalmbundel. En in vers 4 staat wat het gevolg is, als je geen tijd neemt voor God. Deze twee staan behoorlijk tegenover elkaar. Het roept de vraag op: “Wat wil je: verdorren of bloeien? Wil je kaf zijn dat wegwaait of een boom die vaststaat?”
Het antwoord lijkt me niet zo heel moeilijk.
 
Beeldspraak
Verdorren, kaf dat weg waait - dat is beeldspraak. Verdorren wil zeggen: je hebt geen levenskracht en moed meer om te leven, je houdt het leven niet vol. Weg waaien is dan een symboliek voor:  je leven loopt op niets uit, je levensweg loopt dood (zie vers 6).
 
Als een boom
Je kunt ook lijken op een boom. Ook dít is beeldspraak. Dit beeld spreekt aan en inspireert: “zo wil ik zijn’.
Hoe kun je een groeiende, frisse boom worden? Dat staat omschreven in vers 2: bezig zijn met de weg die God wijst, in contact blijven met God. Ik zie in gedachten iemand die in de bijbel leest, aan het bidden is, luistert naar God, en op een rustig en stil plekje nadenkt.

Ik kan je vertellen, dat als ik dat doe - en dat probeer ik regelmatig - dan word ik blij van binnen, want ik heb gemerkt dat dit me fris houdt en mijn geloof sterker maakt.
 
Drie dimensies
Bezig zijn met God en in contact blijven met Hem heeft drie kanten. Ik noem ze: geloven met je hoofd, hart en handen.
 
Geloven met je hoofd
Hiermee bedoel ik: je wilt meer van God te weten komen en Hem beter leren kennen. Wat daarbij helpt:
 
  • lezen in de bijbel
  • studeren in de bijbel
  • op een andere manier meer te weten komen over de bijbel, b.v. door boeken te lezen of door op internet naar uitleg van (een stukje uit) de bijbel op te zoeken
  • praten met anderen over (een gedeelte uit) de bijbel
  • een bijbel-cursus volgen
 
Geloven met je hart
Hier denk ik aan wat wel genoemd wordt: stille tijd. De naam zegt het al: je neemt tijd om stil te zijn en bezig te zijn met God. Daar zit in:
     - nadenken over een bijbelgedeelte
     - bidden of God je wil duidelijk maken wat in dit gedeelte bedoeld wordt
     - mediteren over wat God jóú wil duidelijk maken
Dat lijkt op de beeldspraak van wortels die zoeken naar water.
Dit brengt je tot verwondering, dankbaarheid, liefde tot God, aanbidding.
 
Geloven met je handen
In je doen en laten wil je laten zien dat je dicht bij God wilt leven en Jezus wilt volgen. Dat kun je noemen: geloven met je handen. Het is precies het tegengestelde doen van wat in vers.1 van Psalm 1 staat: het goede doen, God trouw blijven, met veel respect en liefde over God praten.
 
Geen eenzijdigheden
Als geloven alleen iets is van je denken of je verstand, dan is het niet meer dan een starre leer navolgen, zo van: als je de juiste opvattingen hebt, is het goed. Maar je mist een warme relatie met God.
Zou je alleen maar geloven met je handen, dan is christen-zijn niet meer dan: netjes leven, ieder het zijne geven en je aan Gods geboden houden. Je hoeft dan geen persoonlijke relatie met God te hebben.
Alleen met je hart - dan wordt geloven zweverig, je gaat voor het sfeertje, een goed gevoel. Maar dat is ook niet alles.
 
In contact blijven met God
Door met hoofd, hart en handen in contact te blijven met God, sta je vast, geworteld in Gods genade, geworteld in Jezus Christus (uitspraak van Paulus in Kolossenzen, hfdst.2 vers 6) en komt je leven tot bloei.
Zou jij dat niet willen?
 
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen