Internetpagina's van Johan Trommel

Pasfoto-JA.jpg
Pasfoto-MR.jpg

 

Weersverwachting
Jakarta
Weeronline.nl - Meer weer in Jakartaweeronline.nl Altijd jouw weer
 
 

Bali

Alles is goddelijk  
 
Hoewel ons verblijf op Bali vooral in het kader van vakantie stond, hebben we toch iets gezien van het religieuze leven op dit prachtige eiland. De bevolking is overwegend hindoeïstisch en deze godsdienst heeft een eigen karakter. Niet de hoofdgoden Brahman, Vishnu en Shiva krijgen de aandacht, maar lokale godheden - of eigenlijk: de natuur. De moedertempel (Pura Besakih, midden Bali) kijkt uit op en is gewijd aan de hoogste vulkaan op het eiland: Gunung Agung.
 
Toen wij op Bali aankwamen, waren de Balinezen helemaal in de ban van feest: Galungan. Dit feest wordt één keer in de 210-dagen gevierd en markeert de tijd van het jaar waarin de geesten van de voorouders een bezoek brengen aan de aarde. Balinese hindoes voeren tijdens dit feest rituelen uit die bedoeld zijn om de geesten welkom te heten en hen te vermaken. Families offeren voedsel en bloemen, uiten dankbaarheid en smeken bescherming af. Men viert de famile-band, de verbondenheid met elkaar.
Elk dorp, ja elk huis en elk hotel heeft z'n eigen tempel, gewijd aan de dorps- en huisgoden. Meerdere malen per dag worden daar offergaven neergelegd: voornamelijk bloemen en kruiden, maar ook fruit en andere vruchten. Je vindt de offermandjes overal: op straat, in de winkels, op de drempels, op het strand, zelfs in de auto's. De natuur is goddelijk - dus is bijna alles goddelijk.
 
De vulkaan Agung, de heilige berg van Bali.
De vulkaan Agung, de heilige berg van Bali.Foto genomen toen we van Makassar (Sulawesi) naar Denpasar (Bali) vlogen.

De vulkaan Agung, de heilige berg van Bali.
... vooral vakantie...
... vooral vakantie...
Pura Taman Saraswati, het waterpaleis in Ubud.
Hindoe-vrouw met fruit- en bloemenoffer.
Overal bloemenoffertjes, zelfs in de schoenenwinkel.
Bloemenoffertje op het dashboard.
Tijdens het familifeest Galungan worden de straten versierd, zoals hier in Ubud.
Hindoe-gelovigen brengen bloemenoffer in het bad bij de heilige bron Tirta Empul.
Pura Besakih, de moedertempel van Bali.
Plechtigheid in Pura Besakih tijdens de Galungan-feestdagen.
We gaan duiken in de Bali-zee.
Fascinerende onderwaterwereld met prachtige koraalriffen.
Dolfijnen in de Bali-zee, zelf gespot.
18 mei 2006: weer terug in Nederland.
 
De Balinezen zijn uiterst vredelievend - en dat merk je iedere dag. Voeg daar aan toe de prachtige natuur, de stranden en de bergen en niet te vergeten de onbeschrijflijk mooie onderwaterwereld (koraalriffen in de prachtigste kleuren met duizenden vissen) en je raakt onder de indruk - niet van het feit dat alles goddelijk is, maar wel van de God die de wereld zo prachtig heeft geschapen en nog steeds voor Zijn schepping zorgt.
 
Caldera Bromo en vulkaan Semeru (Oost Java)