Bali
- Gemaakt op 2 december 2013
Alles is goddelijk
Hoewel ons verblijf op Bali vooral in het kader van vakantie stond, hebben we toch iets gezien van het religieuze leven op dit prachtige eiland. De bevolking is overwegend hindoeïstisch en deze godsdienst heeft een eigen karakter. Niet de hoofdgoden Brahman, Vishnu en Shiva krijgen de aandacht, maar lokale godheden - of eigenlijk: de natuur. De moedertempel (Pura Besakih, midden Bali) kijkt uit op en is gewijd aan de hoogste vulkaan op het eiland: Gunung Agung.
Toen wij op Bali aankwamen, waren de Balinezen helemaal in de ban van feest: Galungan. Dit feest wordt één keer in de 210-dagen gevierd en markeert de tijd van het jaar waarin de geesten van de voorouders een bezoek brengen aan de aarde. Balinese hindoes voeren tijdens dit feest rituelen uit die bedoeld zijn om de geesten welkom te heten en hen te vermaken. Families offeren voedsel en bloemen, uiten dankbaarheid en smeken bescherming af. Men viert de famile-band, de verbondenheid met elkaar.
Elk dorp, ja elk huis en elk hotel heeft z'n eigen tempel, gewijd aan de dorps- en huisgoden. Meerdere malen per dag worden daar offergaven neergelegd: voornamelijk bloemen en kruiden, maar ook fruit en andere vruchten. Je vindt de offermandjes overal: op straat, in de winkels, op de drempels, op het strand, zelfs in de auto's. De natuur is goddelijk - dus is bijna alles goddelijk.
De Balinezen zijn uiterst vredelievend - en dat merk je iedere dag. Voeg daar aan toe de prachtige natuur, de stranden en de bergen en niet te vergeten de onbeschrijflijk mooie onderwaterwereld (koraalriffen in de prachtigste kleuren met duizenden vissen) en je raakt onder de indruk - niet van het feit dat alles goddelijk is, maar wel van de God die de wereld zo prachtig heeft geschapen en nog steeds voor Zijn schepping zorgt.